9 november 2020, Aangescherpte maatregelen uitvaarten

9 november 2020,

Bron: BGNU.nl

In de persconferentie van premier Rutte op 3 november 2020 werden onder andere scherpere maatregelen voor uitvaarten aangekondigd.

Het is Nederland gelukt om de stijging van het aantal coronabesmettingen te doorbreken, maar de terugloop van het aantal besmettingen gaat nog te langzaam. Om overbelasting van personeel in de zorg te voorkomen, zijn gedurende twee weken extra coronamaatregelen van kracht. Die maatregelen raken ook uitvaarten.

Groepsgrootte bij uitvaarten beperkt

In de periode van 9 tot en met 18 november gelden er verzwaarde coronamaatregelen, ook ten aanzien van uitvaarten.

  • In de periode van 9 tot en met 18 november is de maximale groepsgrootte bij uitvaartplechtigheden 30 personen, zowel binnen als buiten, exclusief kinderen tot 12 jaar, personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Uitzondering horeca

Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Dat betekent dat een nazit met hapje en drankje mogelijk blijft in  uitvaartcentra en crematoria. Naar aanleiding van vragen van BGNU geeft het ministerie van BZK daarbij aan: “Daarbij geldt wel dat de uitvaartplechtigheid en de nazit op dezelfde locatie moeten plaatsvinden. Onder uitvaartcentra worden verstaan locaties die in de huidige praktijk ook echt als locatie voor een uitvaartplechtigheid te boek staan”.

Minder contacten rond een uitvaart

In de thuissituatie mogen nog maximaal 2 personen per dag ontvangen worden. Behalve bij uitvaartplechtigheden, mag een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens bestaan; zowel binnen als buiten.

Van 9 tot en met 18 november 2020

De op 3 november aangekondigde verzwaring van de coronamaatregelen geldt tot en met 18 november. Dan meldt premier Rutte of ze tot positieve resultaten hebben geleid en we weer teruggaan naar de gedeeltelijke locksdown zoals die vanaf 14 oktober gold.

De meeste maatregelen, zoals de beperking van het aantal contacten in de thuissituatie, gaan in op woensdag 4 november om 22.00 uur. De beperking van de groepsgrootte bij uitvaarten geldt vanaf maandag 9 november.

 

Wat is er mogelijk bij Uitvaartcentrum & Crematorium Sneek?

In Uitvaartcentrum & Crematorium Sneek hanteren wij het maximum van 30 personen. Dit geldt voor het hele gebouw. Zo kunnen we de afstand van 1,5 meter waarborgen voor uw eigen bescherming maar ook dat van onze medewerkers. Uitvaartcentrum & Crematorium Sneek biedt de mogelijkheid om een afscheidsdienst via een zgn. “Livestream” te volgen. Zo kunt u op een veilige manier het afscheid toch bijwonen. Vraag uw uitvaartleider naar deze mogelijkheid.